top of page
חיפוש

תיסוף אומגה 3 עשיר ב-DHA בטרימסטר ראשון מהווה בופר שמגן על עוברים זכרים מפני סטרס (בעכברים).

  • משה זלינגר
  • 10 באוג׳ 2022
  • זמן קריאה 2 דקות

נאמרו פה הרבה דברים במשפט אחד. אז בואו נעשה סדר.


סטרס גבוהה בטרימסטר ראשון מגדיל את הסיכויים להתפתחות הפרעות נוירופסיכיאטריות בחייו הבוגרים של העובר. זה נתמך בנוסף על ידי ממצאים מכניסטים כגון מסלולים מולקולרים המתווכים סטרס באיזור השיליה.


עוברים זכרים רגישים לכך יותר.


הצטברו מחקרים שמציעים כי תיסוף אומגה 3 עשיר ב-DHA לנשים בהריון משפר סיכויים להתפתחות תקינה של העובר.


ה-DHA זו מולקולת שומן שמהווה רכיב יסוד בהרכבה של קרומי התאים כגון המוח.


המחקר הספציפי שאני מציג פה נעשה על 40 עכברים שחולקו ל-4 קבוצות. 1) דיאטה סטנדרטית 2) דיאטה סטנדרטית+ חשיפה לסטרס (רעש, תאורה והפחדה מפני טורפים) 3) דיאטה עשירה ב-DHA 4) דיאטה עשירה ב-DHA + חשיפה לסטרס.


נמצא שהדיאטה שעשירה ב-DHA מפחיתה באופן חלקי את המרקרים ביולוגיים (ביטוי גנים) של סטרס באיזור השיליה. מרקרים שבולטים במיוחד בעוברים זכרים.


משמע, שניתן לעדן במידה מסויימת את ההשפעה השלילית של סטרס על עוברים זכריים (יש לנו בופר).

תוצאות מחקר זה עשויות להיות מתורגמות ליישום על נשים שמתמודדות עם טראומה או סטרס כרוני.

וכמובן יש לשים את הדברים בפרופורציה:


1) אמנם הזרקור הוא על תוסף מסויים אך יש להתבונן בצורה רחבה שכוללת את סה"כ ההשפעות הסביבתיות, הבחירות התזונתיות והמצב הנפשי. מגוון גורמים יכולים להשפיע לטובה או לרעה על התפתחות העובר וזאת בהקשר לתנאים אקולוגיים שההריונית חייה בהם בשונה מהניסוי שהצגתי שנבדק בתנאי מעבדה נקיים מרעשים.


ניתן כמובן לאתגר מנגד בטיעון אחר. באופן מכליל, סטרס נחקר היטב על בני אדם ובעלי חיים בסביבה טבעית (או קרובה לטבעית) ויש המון תמיכה מחקרית על ההקשר הרגשי, "מה מפריע לי?", "מה מטריד ומפחיד אותי באופן כרוני?". ולקשר זאת למרקרים ביולוגיים של סטרס שנלקחים בדגימות רוק או פלזמה.


2) נשאר עוד הרבה לחקור את הבנת המכניזם המורכב מאוד של סטרס בחיות מעבדה על מנת לתרגם את זה בסופו של דבר לקליניקה ובהקשר הספציפי של שלבי הריון. וכן גם השפעות על התפתחות המוח ורקמות אחרות גם בחייו הבוגרים של האורגניזם.

3) בסופו של דבר, חוזק ההמלצה לתסף נשים תלוי בהצטברות מספיק ראיות איכותיות שיבדקו על בני אדם באמצעות ניסויים אקראיים מבוקרים על מנת לוודא האם הממצאים והתובנות מעבודה על חיות מודל אכן מושלכים למציאות בשטח.


קישור למאמר המגזין neuroscience news https://neurosciencenews.com/dha-male-fetal-stress-18106/... קישור למאמר המקורי

 
 
 

פוסטים אחרונים

הצג הכול
שטיפת מוח - המע' הגלימפטית

מה מנקה לנו את המוח? זיכרון של פעם: ירושלים, מרכז העיר, חמישי ערב, חגיגות, מוזיקה, דוכנים, המון תיירים, מלא שפות, פלאיירים מפוזרים,...

 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

0549732119

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2018 by Neuroscience & Fitness. Proudly created with Wix.com

bottom of page