top of page
חיפוש

אימון קוגניטיבי-תנועתי באמצעות משחקי טלוויזיה (exergaming) , האם יש יתרון ייחודי לכך?

  • משה זלינגר
  • 29 בדצמ׳ 2018
  • זמן קריאה 4 דקות

עודכן: 10 באוג׳ 2019

חלק א': מבט על ניסויים שבוצעו על אוכלוסיות מבוגרות בריאות.

זהו פוסט ראשון בנושא: אגע בהמשך על הפוטנציאל, מגבלות וחסרונות שיש לשיטה, השפעתו על ילדים ופציינטים מגוונים, התייחסות ל-exergames כקונספט ולא רק כרעיון שעומד בפני עצמו.


הרכב הפוסט: • רקע • פירוט מחקרים וממצאיהם • סיכום הממצאים • דעה אישית


רקע:


במהלך השנים האחרונות התפתח הרעיון האינטראקטיבי שבו הגיימר נדרש לנוע על מנת לשחק, ניתן לראות זאת בקונסולות ישנות במקצת כגון Wii ו-Xbox Kinect. המשחקים הם מגוונים ודורשים שילוב בין הבנת המתרחש על המסך לבין הוצאת תנועות לפועל בתזמון מדוייק, על כן נדרשת אינטגרציה בין מיומנויות קוגניטיביות למיומנויות מוטוריות מתקדמות. הטכנולוגיה הזאת נכנסה עם הזמן גם למחקר בבתי החולים כדי לשפר מדדים שונים באוכלוסיה צעירה ומבוגרת, במטופלים בעלי פגיעות נוירולוגיות וחולים במחלות נוירדגנרטיביות. לפי הספרות המחקרית נמצא קשר בין היכולת הקוגניטיבית לביצועים התנועתיים בקהל הבוגר. לכן עולה הטענה שההתדרדרות הקוגניטיבית מקושרת עם הסיכון לנפילות. כמו כן ידוע שפעילות גופנית שומרת על המבנה הנוירונלי, הפלסטיות הסינפטית (משוייכת ליצירת זכרונות חדשים). נוסף על כך, פעילות אירובית היא אפקטיבית לשיפור רכיבים של יכולות ניהוליות (executive function) [1]. משחקי טלוויזיה עצמם הם בעלי פוטנציאטל בשיפור יכולות קוגניטיביות כגון זמן תגובה, מהירות עיבוד, קשב וזיכרון עבודה.

בעת זקנה מתרחשת התדרדרות בתפקוד קליפת המוח הקדם מצחי ה- (Prefrontal cortex) PFC. אותו איזור במוח שחשוב בביצועים קוגניטיביים וייזום של תנועה. מחקרים מאוחרים יותר מצאו שאימוני התנגדות וקואורדינציה יכולים לשפר יכולות קוגניטיביות. והנה פירוט קצר לכך. ממצאי fMRI (שיטת דימות המשמשת למדידת פעילותם של אזורים במוח בעת ביצוע מטלות שונות) הראו שפעילות אירובית משפרת יכולת סנסורימוטורית, אימוני קואורדינציה גורמים לאקטיבציות של הרשת הוויזואלית המרחבית, בעוד שאימוני התנגדות משפרים את הפעילות באיזורים המשוייכים לאינהיביציה של תגובה [2]. על סמך הממצאים שפעילות גופנית משפרת תפקוד קוגניטיבי ועל סמך הממצאים שאימונים קוגניטיביים לבד מביאים לשיפור מסויים, עלתה ההשערה שביצוע פעילות שמשלבת פיזי קוגניטיבי באופן סימולטני יגרום לשיפור משמעותי יותר בתפקוד הקוגניטיבי והמוטורי של אנשים מבוגרים.


פירוט מחקרים וממצאיהם:

1) המחקר הראשון שהתפרס על שישה חודשים (יותר ממושך מהבאים שאציג) כלל 71 נבדקים בריאים מעל גיל 70 אשר חולקו ל-3 קבוצות:

א) קבוצת ריקוד ב) הליכה בהליכון תוך כדי משחק זיכרון מילים ג) ביקורת: הליכון בלבד

כל תוכנית שולבה עם אימוני יציבות והתנגדות שעתיים שבועיות למשך חצי שנה.

• לאימונים משולבים פיזי-קוגניטיבי נמצא יתרון בשיפור בשני מימדים של תפקוד ניהולי (executive function). • היה שיפור בקשב בשתי קבוצות הניסוי ביחס לביקורת. • שיפור בזיכרון עבודה בקבוצת הריקוד ביחס לאימון הליכה-זיכרון. • בכל הקבוצות הללו היה שיפור מסוים בתפקוד הניהולי וזיכרון וויזואלי ארוך טווח.


דוגמא להמחשה של אימוני הריקוד: המתרגל נדרש לתזמן את הדריכה שלו על החצים בהתאם לזמן הופעתם על המסך. בתרגיל נכנסים רכיבים קוגניטיבים כגון קואורדינציה וזריזות מוטורית בנחת הגפיים ויכולות תכנון ותזמון תנועות


המאמר הזה מוציא המלצה לתת אימונים משולבים פיזי-קוגניטיבי. דרושים מחקרים נוספים על מנת להבין את הבסיס הנוירוביולוגי לביצועים ההתנהגותיים כדי לשפוך אור על יחסי הגומלין בין הפלסטיות הקוגניטיבית, תפקוד המוח והמבנה שלו [3].


2) אימון שיווי משקל לעומת אימוני exergames:

נעשה מדגם קטן של 27 משתתפים עם ממוצע גילאים של 79 חולק לשתי קבוצות.


א) קבוצה הביקורת: אימוני שיווי משקל ב) קבוצת הניסוי: exergames


כל קבוצה עברה 24 אימונים, 3 פעמים בשבוע, 30 דקות לסשן.

• קבוצת אימוני ה-exergames הראו שיפור במדד לתפקוד האונה הקדם המצחית ,ה-PFC (נעשה שימוש במדדי ה-EEG שזו שיטה לא פולשנית שבה מתבצע רישום של הפעילות החשמלית במוח). • זיכרון עבודה השתפר בשתי הקבוצות במידה דומה. • שיפור במדדים שונים של איכות ההליכה (יכולת תזמון צעדים ושליטה מרחבית) בעיקר בקבוצת ה-exergames תחת מבחן של משימה כפולה (משימה שדורשת ביצוע שתי פעולות בו זמנית). • בקבוצת אימוני שיווי המשקל ניחן שיפור תחת משימה בודדה [4].


3) התרומה של סשן בודד שמורכב מ-6 משחקים שונים:

נמצא שיש שיפור קוגניטיבי לא מובהק מיד אחרי האימון חוץ משטף בדיבור [5].

4) אימונים מסורתיים בלבד מול אימונים מסורתיים+משחק ריקוד:

במחקר בוצע במהלך 12 שבועות על 31 נבדקים.

הנבדקים התחלקו לשניים:

א) ביקורת - אימוני התנגדות ושיווי משקל בלבד ב) אימוני התנגדות ושיווי משקל + משחק ריקוד (מניחים את הרגליים על פלטפורמה עם סימונים של חצים בהתאם למשימות שנראות על המסך).


• בקבוצה שרקדו ניחן שיפור במדדים שונים של מהירות הליכה. בעת ביצוע משימה כפולה בהשוואה לאימון התנגדות ואימון שיווי משקל [6].


סיכום הממצאים:

• אימונים מוטורים-קוגניטיביים הם יעילים יותר בשיפור מדדים של הליכה במיוחד במשימות כפולות בהשוואה לאימונים מסורתיים של התנגדות ושיווי משקל לבדם [3] • אימונים מוטורים-קוגניטיביים בולטים בכך שהם משפרים רכיבים מסויימים של יכולות ניהוליות כגון קשב וזיכרון עבודה. • אימונים מוטורים-קוגניטיבים משפרים את התנועה (locomotion) ותפקוד ניהולי (executive function) אשר התדרדרות בהם מגבירה את הסיכון לנפילות. נדרשים מחקרים נוספים ומדגמים גדולים יותר על מנת למדוד את הפעילות בקליפת המוח. עולה הצורך לבנות משימות ספציפיות ליכולות הניהוליות שרוצים לשפר כדי לבנות מערך ניסויי נקודתי יותר.


דעה אישית:

אימונים מסורתיים שמשלבים התנגדות, שיווי משקל ואירובי חשובים מאוד ואף קריטיים אך כדאי להכניס אלמנטים משחקיים. המחקר של עולם הפסיכולוגיה ומדעי המוח הוא בעל פוטנציאל להציע לבעלי מקצוע סוגי משימות שיענו על צרכים קוגניטיביים ספציפיים באמצעים פעלתניים. מטרת הפוסט הזה היא להציע קונספט ולא את המשחקי טלוויזיה עצמם (בעבודה עם אוכלוסיה בוגרת כדאי להפעיל שיקול דעת בעת בחירת התרגילים ומידת הבטיחות שלהם)[7].


1) Colcombe, Stanley, and Arthur F. Kramer. "Fitness effects on the cognitive function of older adults: a meta-analytic study." Psychological science 14.2 (2003): 125-130. https://journals.sagepub.com/…/10.11…/1467-9280.t01-1-01430…

2) Chang, Yu-Kai, et al. "Effect of resistance-exercise training on cognitive function in healthy older adults: a review." Journal of aging and physical activity 20.4 (2012): 497-517.Does multicomponent physical exercise with simultaneous cognitive training boost cognitive performance in older adults? A 6-month randomized controlled trial with a 1-year follow-up https://journals.humankinetics.com/…/…/10.1123/japa.20.4.497

3) Eggenberger, Patrick, et al. "Does multicomponent physical exercise with simultaneous cognitive training boost cognitive performance in older adults? A 6-month randomized controlled trial with a 1-year follow-up." Clinical interventions in aging 10 (2015): 1335.

4) Schättin, Alexandra, et al. "Adaptations of prefrontal brain activity, executive functions, and gait in healthy elderly following exergame and balance training: a randomized-controlled study." Frontiers in aging neuroscience 8 (2016): 278. https://www.frontiersin.org/articles/…/fnagi.2016.00278/full 5) Monteiro-Junior, Renato Sobral, et al. "Acute effects of exergames on cognitive function of institutionalized older persons: a single-blinded, randomized and controlled pilot study." Aging clinical and experimental research 29.3 (2017): 387-394. https://link.springer.com/article/10.1007/s40520-016-0595-5

6) Pichierri, Giuseppe, Kurt Murer, and Eling D. de Bruin. "A cognitive-motor intervention using a dance video game to enhance foot placement accuracy and gait under dual task conditions in older adults: a randomized controlled trial." BMC geriatrics 12.1 (2012): 74. https://bmcgeriatr.biomedcentral.com/…/10.1…/1471-2318-12-74

7) Kelly, Michelle E., et al. "The impact of exercise on the cognitive functioning of healthy older adults: a systematic review and meta-analysis." Ageing research reviews 16 (2014): 12-31. https://www.sciencedirect.com/…/arti…/pii/S1568163714000610…


 
 
 

פוסטים אחרונים

הצג הכול
שטיפת מוח - המע' הגלימפטית

מה מנקה לנו את המוח? זיכרון של פעם: ירושלים, מרכז העיר, חמישי ערב, חגיגות, מוזיקה, דוכנים, המון תיירים, מלא שפות, פלאיירים מפוזרים,...

 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

0549732119

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2018 by Neuroscience & Fitness. Proudly created with Wix.com

bottom of page