top of page
חיפוש

מטה-קוגניציה (על רגל אחת) – מה היא ולמה היא חשובה?

  • משה זלינגר
  • 24 בפבר׳ 2021
  • זמן קריאה 2 דקות

מתווה:

· פתח דבר

· מה היא מטה-קוגניציה?

· למה מטה-קוגניציה?

· האתגר ביישום מטה-קוגניציה במערכת החינוך

· דוגמא ליישום


פתח דבר


הפוסט הזה מציג היבט מתחום הפסיכולוגיה של החינוך בפיתוח חשיבה מסדר גבוה ולמידה משמעותית שיש לו פוטנציאל במתן כלים ללומדים במעגל החיים.

בואו נהרהר רגע בהיגדים הבאים שלקחתי מוויקיפדיה: "thinking about thinking, "knowing about knowing" ו-"aware of one's awareness" וחשיבה מסדר גבוהה.


איפה בחיים פוגשת אותנו ההתבוננות על המחשבות שלנו, על הדברים שאנחנו יודעים או חושבים שאנחנו יודעים ומה היא המודעות שיש לנו על המודעות שיש לאנשים אחרים. כאשר אנחנו קוראים חומר עיוני חדש, מה הן השאלות שנשאלות לנו בראש על מנת לבחון את הדבר שאנחנו קוראים, האם זה קורה באופן אוטומטי ולא מודע או שנוצר פה תהליך אקטיבי-שיטתי של התבוננות?


מה היא מטה-קוגניציה?


מטה-קוגניציה היא היכולת של הלומד לבצע רפלקציה עצמית (כושר דיבור פנימי), זו חשיבה מסדר גבוה שמפקחת באופן פעיל על מיומנויות למידה שונות ועל תהליך הלמידה עצמו.


בהתנסחות מושגית, מטא קוגניציה זו היכולת של אדם לחקור את מחשבותיו.

קחו לדוגמא אנטיתזה לכך – הטיית דאנינג-קרוגר שבה אנשים חסרי ידע מעריכים את יכולותיהם כגבוהות יותר מכפי שהן באמת וזה מעיד על חוסר שימוש במטה-קוגניציה להערכה עצמית.


למה מטה-קוגניציה?


לפי השקפתי, עבודה על חשיבה מטה-קוגניטיבית בעת ביצוע פרוייקטים שונים יכולה להשפיע משמעותית על ההתפתחות המקצועית, יכולות הלמידה והסקת מסקנות ואף שיפור בתהליכים שמתרחשים במישור הפסיכולוגי האישי. קחו את זה לכל מקום שאתם רוצים, אם זה עבודה על שיפור תנועתי, שינוי הרגלים בריאותיים, פתרון בעיה מהחיים, למידת נושא כל שהוא, חקר מדעי, דיון עם קולגות, יוזמה של פרוייקטים.


האתגר ביישום מטה-קוגניציה במערכת החינוך


זה נושא שעולה במערכת החינוך בישראל במטרה לשפר את תהליכי הלמידה דרך החקר המדעי באופן שיטתי ומעמיק בקרב מורים ותלמידיהם. פיתוח תהליך מטה-קוגניטיבי מודע ואיכותי זה נושא מאוד מורכב, לא פשוט שדורש המון חשיבה תכנון והכשרה.


מצורף קישור מסמך מומלץ לקריאה של משרד החינוך כדי לקבל טעימה מהנושא "חשיבה מטה-קוגניטיבית: התיאוריה וביטוייה בהוראה ולמידה", סיכום והמלצות: עמודים 61-64.


דוגמא ליישום


לסיכום, הנה תרגיל פשוט וקצרצר לצורך המחשה לאימון יכולת מטה-קוגניטיבית כלפי משימה/פרוייקט שאנחנו מבצעים:


לפני:

1) האם המשימה הזאת דומה למשימות קודמות?

2) מה אני רוצה להשיג מהמשימה שאני מבצע?

3) מה אני צריך לבצע קודם (קביעת אסטרטגיית עבודה וקדימויות)?


במהלך:

4) האם אני בכיוון הנכון?

5) מה אני יכול לעשות אחרת?

6) במי אני יכול להיעזר?


אחרי:

7) מה עשיתי שעבד טוב?

8) איזה דבר יכולתי לעשות טוב יותר?

9) האם אני יכול ליישם את זה לסיטואציות נוספות?

הצג פחות

 
 
 

פוסטים אחרונים

הצג הכול
שטיפת מוח - המע' הגלימפטית

מה מנקה לנו את המוח? זיכרון של פעם: ירושלים, מרכז העיר, חמישי ערב, חגיגות, מוזיקה, דוכנים, המון תיירים, מלא שפות, פלאיירים מפוזרים,...

 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

0549732119

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2018 by Neuroscience & Fitness. Proudly created with Wix.com

bottom of page