top of page
חיפוש

התגברות המחשבה על הגוף - אימון חשיפה לקור קיצוני

  • משה זלינגר
  • 29 בדצמ׳ 2018
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 4 באפר׳ 2019

לפני שאכנס להצגה מקוצרת של מאמר שהתפרסם במאי 2018, אתייחס בהפשטה למושגי בסיס אנטומיים ופיזיולוגיים.

בגזע המוח ישנו מבנה אנטומי שנקרא ה-Periaqueductal gray או PAG, שהוא חומר אפור שנמצא מסביב לתעלה המרכזית של חוט השדרה (ה-cerebral aqueduct המכיל את נוזל המוח והשדרה [cerebrospinal fluid]). ה- PAG מהווה מרכז שליטה בעל חשיבות בוויסות יורד של חווית הכאב כיוון שיש בו תאים מייצרי אנקפלין שמדכאים כאב. האנקפלין הוא נוירו-פפטיד אופיאטי שנקשר לקולטנים אופייטים ולכן נוכחת בו ההשפעה של הפחתת הכאב.


לאור האמור, ניתן להפחית תחושה של כאב (וגם של קור) על ידי סטרס, בתהליך המכונה stress induced analgesia. האם ניתן להפעיל את המערכת הזאת באופן רצוני? אין מספיק ידע כדי לקבוע. עד כה ידוע כי המערכות האוטונומיות אינן מושפעות כל כך על ידי בקרה מגבוה, או במילים פשוטות יותר, כוח הרצון או הבחירה. מה שכן ידוע הוא שמערכת העצבים האוטונומית יכולה להניע באופן לא רצוני מנגנונים לשמירה על טמפ' גוף קבועה באדם באמצעות הזעה או רעד כאשר יש אתגור סביבתי חיצוני של חום או קור, בהתאמה. על אף האמור, הסבילות של רוב האנשים לקור קיצוני היא פחותה.

ווים הוף המכונה איש הקרח וקבוצת התלמידים שלו הציגו יכולת מדהימה לעמוד בתנאי קור קיצוניים. המחקר שאציג (להרחבה ראו קישור מטה) מדבר על התרומה של המוח לשרידות של איש הקרח בתנאים קיצוניים אלו (תיאור שיטת האימון הוצגה בפוסט הקודם). הממצאים מבוססים על שימוש באמצעי הדימות PET/CT ו-fMRI של המוח והגוף אשר מפורטים בהרחבה במאמר.


נמצא שיישום הטכניקות של השיטה מפעיל מרכזים ב-PAG אשר משוייכים לוויסות החוויה של גירוי של מכאיב ושל קור, לכן עולה האפשרות שמצב סטרס שמושרה על ידי יישום שיטת האימון שלו יכול להפחית את החוויה של כאב. כמו כן, נמצא שטכניקות התרגול של איש הקרח מערבות איזורים קורטיקלים גבוהים כגון האינסולה הימנית-אמצעית והשמאלית-קידמית שהן בעלות תפקיד ברפלקציה עצמית, סיוע בריכוז פנימי ובתשומת הלב כלפי גירוי הקור הקיצוני. בנוסף, הייתה אקטיבציה חזקה של רקמת השומן החום (תורמת בייצור חום). ונמצא, שנשימות חזקות מגבירות את העצבוב וצריכת הגלוקוז בשרירים הבין צלעיים, אשר מייצרים חום שמתפשט בריאות ובדם המוזרם בנימים הריאתיים. הממצאים של המחקר הצביעו על חוזק ההשפעה שיש למוח על הגוף בתיווך ההתמודדות עם קור קיצוני. המסקנות שעולות מהניסוי הזה יכולות לתת מענה להקלה במצבים קליניים שונים ושיפור אורח חיים של אנשים.



סרטון הסבר על המאמר שהנעשה (באנגלית ללא תרגום)


Muzik, Otto, Kaice T. Reilly, and Vaibhav A. Diwadkar. "“Brain over body”–A study on the willful regulation of autonomic function during cold exposure." NeuroImage 172 (2018): 632-641. https://www.sciencedirect.com/…/artic…/pii/S1053811918300673

 
 
 

פוסטים אחרונים

הצג הכול
שטיפת מוח - המע' הגלימפטית

מה מנקה לנו את המוח? זיכרון של פעם: ירושלים, מרכז העיר, חמישי ערב, חגיגות, מוזיקה, דוכנים, המון תיירים, מלא שפות, פלאיירים מפוזרים,...

 
 
 

Comments


Post: Blog2_Post

Subscribe Form

Thanks for submitting!

0549732119

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2018 by Neuroscience & Fitness. Proudly created with Wix.com

bottom of page